Lööpin helmikuu: Paluu voittojen tielle

Vuoden 2018 helmikuu oli säiden puolesta jopa hyinen, mutta se ei menoa haitannut. Tapahtumarintamalla kuukausi jakautui selvästi kahteen osaan. Alkupuoliskolla keräiltiin voimia jälkipuoliskoa varten.

Kuun ensimmäinen tapahtuma oli 12. helmikuuta Passionissa järjestetty lautapeli-ilta. Maanantainen illanvietto veti paikalle kymmenkunta lööppiläistä pelailemaan hyvässä tunnelmassa.

21. helmikuuta Lööpin valtasi yhdessä muiden viestijöiden kanssa olympiahenki ja päivän aikana järjestettiin yhteistyössä Parkun ja Imagon kanssa kaksi tapahtumaa. Vuosi takaperin järjestetty Viestijähiihto muovautui Torso-olympialaisiksi, joissa kisailtiin viestin puitteissa luistelussa, hiihdossa sekä puheenjohtajan vetämisessä pulkassa. Salibandyssä ja jalkapallossa koetut katkerat finaalitappiot kirkastuivat voitoksi. Moraaliset voittajat pääsivät vuoden tauon jälkeen vihdoin juhlimaan paremmuuttaan.

Torso-olympialaisissa lööppiä edustivat Jyri Salonen (vas.) luistelussa, Kati Poikela pulkan painona, Henri Häkkinen luistelussa, Riku Porvari pulkan vedossa ja Topias Peltonen hiihdossa.

Olympia-teema jatkui illalla Torso goes Pyeongchang -sitseillä. Toastmastereina toimivat ex-mäkihyppääjä Harri Olli ja mielensäpahoittaja. Olympiahengen mukaisesti paikalle oli saapunut juhlakansaa itse kustakin säädystä. Läsnäolollaan tilaisuutta kunnioitti mm. Pohjois-Korean suuri johtaja Kim Jong-Un. Jopa Lööpin oma Jyri Salonen oli irtautunut talvistudiostaan mukaan juhlimaan. Sen verran kivuliasta tämä ilmeisesti oli, että kuvaputkitelevisio ja testivoittajadigiboksi oli otettava mukaan.

Helmikuun viimeisenä päivänä pidettiin Lööpin kevätkokous. Kokouksessa kerrattiin ainejärjestön viimevuoden toimintaa ja käytiin talousasiat läpi. Loppupuoliskolla käytiin pitkä, mutta hyvähenkinen keskustelu ainejärjestön ongelmista ja keskustelukulttuurista jäsenkyselystä saadun palautteen pohjalta. Keskustelu oli aktiivista ja puheenvuoroja eri näkökulmista saatiin paljon.

Lööpin tammikuu: Vuosi vaihtui, valta vaihtui

Lööpin vuosi 2018 pyörähti käyntiin muutaman tapahtuman, uuden hallituksen ja lumi-infernon merkeissä.

Vallan kahvaan pääsivät uudet henkilöt hallituksen järjestäytymiskokouksessa maanantaina 15.1. Pöytäkirja venyi pitkäksi, kun kaikenlaista jännittävää alettiin kaavailla Lööpin kevätkaudelle.

Uusien hallituslaisten naamat ja tiedot on nyt päivitetty Hallitus-osioon, käykää tutustumassa!

Tiistaina 16.1. oli luvassa työelämätietoutta ja -taitoutta perinteisessä järjestöillassa. ProComin, Viestin ja Journalistiliiton edustajat olivat paikalla kertomassa viestinnän ja journalismin työelämän ja järjestökentän viimeisimpiä kuulumisia. Käytännön taitoja pääsi hiomaan workshopeissa.

Yhdet sitsitkin mahtuivat tammikuuhun, kun lööppiläisten rakastama Kulttuuriravintola Ylä-Ruth avasi ovensa sitsikansalle keskiviikkona 17.1. Toastmastereiden valmistamat kanaparmesan- ja tomaattimozzarella -toastit toimivat Ruth-sitsien seremoniamestareina pitämässä hyvin nesteytettyä ja äänekkääksi äitynyttä sitsikansaa aisoissa. Rangaistuksia sateli ja jallupullosta pääsivät hörppäämään ainakin pelikone, illan rangaistuskuningas (tai kunigatar?) Tunna, Otto Kelaksi pukeutunut Akseli Vanhala ja kutosyatzit.

Kauan odotettu Mediaveljet-elokuvan ensi-ilta toteutui arvokkaissa puitteissa yliopiston päärakennuksen juhlasalissa maanantaina 22.1. Lööpin työryhmän suurtuotanto on yksi vuoden 2018 elokuvatapauksista, jossa median murrosta ja sen lieveilmiöitä käsitellään ennennäkemättömällä tavalla.

Tunnelma katossa Ruth-sitseillä.

Lööpin syksy: Vuosijuhlat ja noin 30 muuta tapahtumaa

Lööpin syksy oli täynnä menoa ja melskettä. Syyslukukauteen mahtui sekä uusia tapahtumia että vanhoja suosikkeja.

Fuksit saapuivat tavalliseen tapaan elokuun lopussa ja tutorit Jari ja Johanna ottivat uudet tulokkaat suojiinsa. Ensimmäisten viikkojen aikana käytiin ahkerasti infoissa ja vietettiin aikaa porukalla. Fuksiaisia vietettiin perinteiseen tapaan rastien merkeissä ympäri kaupunkia ja illan päätteeksi saunottiin. Vanhempiin opiskelijoihin tutustuttiin Mörköoopperassa, jonka ohjelmanumero pysyi tänäkin vuonna salaisuutena. Lööppi alkaa olla jo niin iso, että perinteiden muuttamista harkittiin vakavasti, mutta pitkän keskustelun jälkeen hallitus päätti pitäytyä perinteissä. Muita syyskuun tapahtumia olivat vaellusreissu Isojärvelle Jämsään ja tutor-Jarin organisoima Mario Kart -turnaus.

Syksyn isoin tapaus olivat kuitenkin Lööpin ja journalistiikan oppiaineen yhteiset 30-vuotisvuosijuhlat, joita juhlittiin syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Koko vuosijuhlia edeltävä viikko oli täynnä ohjelmaa. Se alkoi mörköoopperalla ja viikon aikana muun muassa sitsattiin Suomi100-teemalla, kokattiin yhdessä ruokaa sillistä varten ja käytiin Keskisuomalaisessa kuuntelemassa pakolaistoimittajien kokemuksia. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Vikesin ja Keski-Suomen Journalistien kanssa.

Vuosijuhlapäivänä lauantaina 30.9. juhlakansa kokoontui ensin iltapäivällä kaksituntiseen seminaariin Agoralle, jossa kaksi eri paanelia keskusteli journalistiikan ja journalismin historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Historiapaneelissa olivat mukana journalistiikan emeritusprofessori Raimo Salokangas, Ylen radio-ohjelmista tuttu Kirsti Pohjaväre, Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola ja Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg. Tulevaisuuspaneelissa puhuivat journalistiikan professori Mikko Villi, opiskelija Laura Kuivalahti ja toimittaja Janne Zareff. Paneelit veti opiskelija Suvi-Tuulia Nykänen ja seminaarin juonsi yliopistonopettaja Panu Uotila.

Illalla kaikki 217 juhlijaa palasivat Agoralle ravintola Piatoon juhlaillalliselle. Illan aikana kuultiin puheita, tervehdyksiä Lööpille ja oppiaineelle tärkeiltä yhteistyökumppaneilta, sekä musiikkia, ja syötiin hyvin. Lööppi jakoi myös 30-vuotisjuhlan kunniaksi ansiomerkkejä paljon ainejärjestön eteen töitä tehneille jäsenilleen. Tunnustuksen saivat entiset puheenjohtajat Saara Koho, Marko Ruonala ja Aki Jörgensen. Juhlan jälkeen jatkoille siirryttiin kaikkien journalistien vakiopaikkaan, Ylä-Ruthille. Seuraavana aamuna bussikuljetukset kyydittivät juhlijat vielä silliaamiaiselle Ladun majalle. Paikanpäällä oli mahdollisuus virkistävään saunaan ja paljuun, sekä paljon krapulaiselle juhlaväelle sopivaa ruokaa (siis pitsaa ja brownieita!)

Pyöreiden vuosien kunniaksi Lööppi toimitti juhlakirjan, jota myytiin vuosijuhlilla. Kirja sisältää sekä oppiaineen että ainejärjestön historiikin, että uratarinoita eri paikkoihin päätyneiltä entisiltä opiskelijoilta. Teoksen toimitti Laura Kuivalahti ja sitä voi edelleen tilata hintaan 10 euroa + postikulut.

Vuosijuhlat olivat kenties vuoden isoin ponnistus, mutta niiden jälkeenkin ollaan tehty aika lailla paljon asioita. Lokakuussa approiltiin sekä Kauppakadulla että Timessä, pidettiin viimekeväisen Vappuradion karonkka paljuineen kaikkineen ja pelattiin perinteiseen tapaan jalkapalloa muita viestijöitä vastaan (voitto jäi tänäkin vuonna vain moraaliseksi). Lisäksi vegeillassa kokkailtiin sienirisottoa, joka jakoi mielipiteitä, mutta kulttuuriministeri perusteli valintaansa sillä, että ”vegeillassa tulee myös maistella uusia makuja”.

Marraskuuhun mahtuivat sen sijaan Journalistiliiton perinteinen opiskelijaseminaari Helsingissä sekä uusi tapahtumatuttavuus, Viestijöiden oluenmaisteluilta Teerenpelissä. Kesätyöhakemusrutistukseen valmistauduttiin Suvi-Tuulia Nykäsen ja Jylkkärin päätoimittaja Jaana Kankaan ohjauksessa työhakemustyöpajassa ja kuun lopulla päästiin verkostoitumaan vielä Keskisuomalaisen perinteisessä kesätyöillassa. Marraskuussa käytiin tietenkin myös Suurella Journalistiristeilyllä, vietettiin viestijöiden pikkujouluja Ilokivessä ja Lööpin syyskokousta Opinkivellä.

Tapahtumakauden päättivät vielä mökkireissu Kotaniemeen ja kämppäappro. Huhhuh, että ehdittiin paljon. Keväällä tapahtuu taatusti saman verran – jossei enemmänkin!