Blogi

Ydinviesti: Hallintarekisterikiistasta ja viestintähapatuksesta

Journalistin tärkeimpiä taitoja on monimutkaisen aiheen sisäistäminen siten, että pystyy uskottavasti haastattelemaan osallisia tai asiantuntijoita ja kirjoittamaan tasapainoisen jutun. Journalististen valintojen pohjalla on kuitenkin aina erilaisia vaikuttimia, joita toimittajan on omassa työssään arvioitava kriittisemmin kuin kenenkään ulkopuolisen. Se on ainoa keino paremman journalismin syntymiseen.

Arvopapereiden omistamiseen ja hallinnointiin liittyvä hallintarekisterikiista roihusi muutama vuosi sitten. Julkisuudessa muun muassa epäiltiin, että esitetty hallintarekisteri helpottaisi omistusten piilottelua ja veronkiertoa. Elämään on jäänyt valtiovarainministeri Alexander Stubbin huoleton pahoittelu ”sori siitä” hänen liioiteltuaan hallintarekisteriesityksestä annettujen myönteisten lausuntojen määrää.

Kirjoituksen lopussa on linkki satiiriohjelma Uutisraportin noin kymmenminuuttiseen videoon. Siitä saa hieman esimakua, mistä hallintarekisterikiistassa oli kyse.

Työpajassa jaamme aineistoksi kymmenkunta aiheesta tehtyä uutista ja muuta kirjoitusta. Niiden pohjalta ryhmät analysoivat hallintarekisterin käsittelyä. Kuka pääsi ääneen? Millainen kuva lukijoille välittyi? Oliko medialla muukin kuin tiedonvälittäjän rooli kiistassa? Miksi monimutkainen ja pohjimmiltaan hyvin tekninen aihe oli useita kertoja pitkään valtakunnan pääuutinen?
Hyvää polttoainetta oman journalistisen työn kehittämiselle on erilaisten mediailmiöiden analysointi.

Hallintarekisteri oli monimutkainen, tekninen ja kiistanalainen kokonaisuus, jota eivät täysin ymmärtäneet edes kaikki siitä kirjoittaneet toimittajat tai muut julkiseen keskusteluun osallistuneet tahot. Isossa kuvassa kaiken taustalla oli EU:n arvopaperikeskusasetuksen kansallinen voimaansaattaminen. Työpajan tarkoituksena ei ole perehtyä aiheen nyansseihin tai pohtia lainsäädäntöä vaan tarkastella aiheen uutisointia.

On hyvä muistaa, ettei työpajaa suinkaan vedä mikään puolueeton taho. Finanssiala ry, pankkien ja arvopaperivälittäjien edunvalvoja ja lobbari, oli hallintarekisterikiistassa selvästi osallinen omine tavoitteineen. Mutta millainen oli median rooli kiistassa? Hallintarekisterikiista oli laajuudessaan myös Finanssiala ry:n vinkkelistä poikkeuksellinen ilmiö, joten haluamme haastaa opiskelijat pohtimaan tämänkaltaisen media- ja viestintäilmiön syntyä.

Miksi tulla Ydinviestiin?

Vanhana lööppiläisenä ja vuosia journalistina työskennelleenä muistan hyvin niin sanotun viestinnällisen näkökulman. Itsetietoisen, kriittisen journalistin näkökulmasta viestinnällinen näkökulma on kerettiläinen ja epäilyttävä. Jos vastaava tilaisuus olisi ollut tarjolla omana opiskeluaikanani, me kriittisen tiedostavat toimittajat olisimme kenties tulleet paikalle, jos tarjolla olisi ollut ruokaa ja viinaa. Ehkä röyhkeimmät olisivat sitten työpajassa aukoneet hieman päätään.

Ammatillisessa mielessä viestinnälliseen näkökulmaan tutustuminen on kuitenkin ihan fiksua. Työelämä on vienyt monen vannoutuneen journalistin toiselle puolen pöytää – minutkin.

Työpajaa ideoidessamme pyrimme nimenomaan journalisteja kiinnostavaan näkökulmaan. Toisaalta organisaatioviestintään suuntautuneelle työpajan aihe on erinomainen katsaus journalismin ja viestinnän vuoropuheluun, ja kirjoitusten analysointi antaa eväitä myös paremman viestinnän pohtimiseen.

Tulen vetämään työpajaa yhdessä Finanssiala ry:n mediapäällikkö Marjo Lapaton kanssa. Marjo työskenteli etulinjassa, kun hallintarekisterikiista roihusi kuumimmillaan. Itse työskentelin tuolloin ulkomaantoimittajana, enkä seurannut uutisointia kovin tarkkaan. Ydinviestin työpaja on siis myös minulle loistava mahdollisuus oppia uutta.

Uutisraportin video hallintarekisteristä

Johannes Palmgren, lööppiläinen vuodesta 2008, Finanssialan toimittaja vuodesta 2016.

Lööpin vappu 2018

Lööpin vappu oli tänä vuonna ennätykselliset yhdeksän päivää pitkä. Tähän rupeamaan mahtui ryyppäämistä, jallupöllöä, pelejä monissa eri muodoissa ja (uskokaa tai älkää) nykyajan nuorten keskuudessakin suosittua flossaamista. Mutta miten Lööppi ja vapun suunnitellut biletiimi selvisivät?

Biletiimi on valmis vappuun.

Maanantai 23. huhtikuuta
Lööpin vappuviikko sai parhaan mahdollisen alun, sillä maanantaina kämppäapproiltiin Kortepohjassa. Suuri määrä lööppiläisiä (kukaan ei voinut pysyä laskuissa mukana, koska lössi haahuili milloin missäkin) kiersi yhteensä viisi asuntoa. Tapahtuma oli kaikin puolin onnistunut, sillä asunnoissa oli naposteltavaa ja kurkunkostuketta. Naapureitakaan ei häiritty ihan hirveän paljon. Ehdottomia hittejä olivat Mikon tsatsiki, jota oli varmasti 20 litraa ja Reetan vesiputous, joka oli Niagaraakin pahempi.

Pesistä pelattiin hieman väsynein jaloin.

Tiistai 24. huhtikuuta
Tiistai oli rauhallisempi ja urheilupainotteisempi kuin muut tapahtumat. Silloin Lööppi pelasi viestijöiden kanssa pesisturnauksen kauppatieteiden ainejärjestö Pörssi ry:tä vastaan Kampuksen kentällä. Vaikka pelaamassa ei ollut kovin montaa lööppiläistä, kannustajia oli huonoon säähän nähden paljon. Kukaan ei lopulta kai laskenut juoksuja, mutta fiilis oli hyvä ja peli päätettiin tasapeliin. Pesis oli harvinaista herkkua, sillä Lööppi on tottunut hieman erilaisiin harrastuksiin, kuten Timen tanssilattialla joraamiseen.

Keskiviikko 25. huhtikuuta
Keskiviikkona yhteistyö Tosine ry:n kanssa sai jatkoa, kun vietimme Ruusupuistossa sitsejä. Suuri joukko historian ja journalistiikan opiskelijoita lähti yhteiselle Silja Line -risteilylle. Risteilyn jälkeen jokaisen päässä varmasti raikasi Silja Line -tunnari. Siitä huolta pitivät Sitruksinen drinkki ja Silja Line -hylje. Sitsikansaa rangaistiin muun muassa putkalla, karaokella ja näytelmällä, ja rantapallot lensivät salissa. Osa risteilijöistä jaksoi vielä lähteä hurjan meriseikkailun jälkeen jatkoillekin. Valitettavasti moni ei pitänyt karaokea rangaistuksena, vaan sitä jatkettiin myös jatkoilla.

Risteilysitsit olivat yhtä rankat kuin Journalistiristeily.

Torstai 26. huhtikuuta
Sitsien jälkeisenä päivänä vappua vietettiin taas hieman rauhallisemmin. Haalarit oli saatava vappukuntoon, minkä takia lööppiläiset kokoontuivat yhteen ompelemaan haalarimerkkejä. Ompelemisen ohella oli mahdollista myös pelata lautapelejä yhdessä. Ompelu- ja lautapeli-ilta veti paikalle noin kaksikymmentä lööppiläistä.

Pokémon-peli oli suksee.

Perjantai 27. huhtikuuta
Perjantaina pidettiin Lööpin ensimmäinen juomapeli-ilta. Tapahtuma järjestettiin yliopiston Boombox-tilassa ja paikalle pelaamaan saapui noin kaksikymmentäviisi henkilöä. Osallistujat pelasivat muun muassa Beer pongia, Hitler-juomapeliä sekä suureksi hitiksi muodostunutta Pokémon-juomapeliä. Lööpin oma shottirulettikin pääsi vihdoin juomapeli-illassa käyttöön. Tapahtuman viralliset jatkot pidettiin Escapessa, jonne suurin osa suuntasi jatkamaan iltaa.

Lauantai 28. huhtikuuta
Sateisesta säästä huolimatta lauantaina järjestettiin viestijöiden perinteinen Tourusoutu Tourujoella. Soudun alkua jouduttiin siirtämään kaatosateen takia, mutta ennen pitkää vene saatiin vesille ja ensimmäinen joukkue pääsi aloittamaan. Kilpailuun osallistui Lööpin, Parkun ja Imagon lisäksi myös Helsingin yliopiston viestinnän ainejärjestö Media ry:n jäseniä. Paikalle saapui runsaasti kannustusjoukkoja ja kilpailussa oli mukana yhteensä yhdeksän joukkuetta. Tiukassa taistelussa voittajajoukkueeksi selvisi lööppiläisistä koostunut Tourujoen Titanic -joukkue. Voittajajoukkue sai perinteiseen tapaan kilpailussa mukana olleen jallupullon palkinnoksi.

Tourusoudun voittajajoukkue on lähtökuopissa.

Soudun jälkeen oli hieman aikaa esimerkiksi ruokailulle, kunnes lauantaipäivä jatkui taas Touruapproilla. Approille perinteiseen tapaan viestijät kiersivät eri baareissa ja keräsivät merkkejä passeihin. Tourulan ja sen lähialueen approkohteita olivat Pommi, Radio Café, Mutka sekä Onni Pub. Touruappron virallisena jatkopaikkana toimi Katse. Nopeimmat approilijat saivat suorituksistaan palkinnoksi vappupalloja. Myöhemmin illalla Lööppi siirtyi Ylä-Ruthille Jytää ja iskelmää -tapahtuman houkuttelemina.

Voittajajoukkue Tourujoen Titanic.

Sunnuntai 29. huhtikuuta
Sunnuntaina oli ohjelmassa Timeapprot Puolueen kanssa. Approt alkoivat vasta klo 23, joten lööppiläisillä oli kokonainen päivä aikaa selvitä edellisen yön armottomasta juhlimisesta. Approilla oli mahdollista saada haalarimerkki kolmea appropassiin kerättyä leimaa vastaan. Karaokepuolella käynnistettiin karaokekisa, jossa lööppiläiset pärjäsivät hienosti. Myöhemmin illalla kisattiin myös limbokisan rouvuudesta. Kukaan ei tuntunut huomaavan koko kisaa, vaikka se toteutettiin Timen lavalla.

Maanantai 30. huhtikuuta
Maanantaina oli PÄÄPÄIVÄ eli vappuaatto. Päivän käynnisti (liian) aikaisin aamulla alkanut Amazing Race -kaupunkisuunnistus, jossa lööppiläisiä oli peräti kolmessa eri joukkueessa. Amazing Raceen osallistui 150 neljän hengen joukkuetta, ja tapahtuman liput myytiin loppuun alle minuutissa. Nimikko-ohjelmansa mukaisesti joukkueet suunnistivat arvoituksellisten vihjeiden perusteella rasteille, jotka sijaitsivat ympäri Jyväskylää. Rasteilla joukkueen piti suorittaa aina jokin tehtävä. Lämmintä säätä on syyttäminen siitä, että janoisten kilpailijoiden korkit aukesivat hävyttömän aikaisin.

Lööppiläisten joukkueista Team Kylpyjatkot oli 23:s, Wind and the Foxes 55:s ja Moraaliset voittajat 76:s. Kisan jälkeen kokoonnuttiin Kirkkopuistoon seuraamaan Minna Canthin patsaan lakitusta. Kirkkopuistolta suunnattiin Jypin hulppealle saunalle Hippoksen kattohuoneistoon. Lööpin vappuaaton juhlat houkuttelivat lööppivahvistuksia monista kaukaisista kaupungeista. Saunomisen ohella jaettiin kevään Jornot. Osa vastajaetuista Jornoista hukkui yön tiimellyksessä ja rakas ainejärjestömme tienasi rahaa jäsentensä munailusta. Saunan varaus loppui keskiyöllä, joten Lööppi suuntasi Opinkivelle Parkun ja Imagon vappusaunalle.

Mutta mitä olisi vappu ilman jallupöllöä? Huhu(ilu)jen perusteella kolmasosa Lööpistä pelasi kampuksen urheilukentällä tuota syntistä peliä ennen kuin rymysi Opinkivelle. Lopulta Torso oli jälleen yhdessä. Sumuiseen kolmetuntiseen mahtui flossausta, tanssia, juomista, flossausta, torsoilua ja flossausta. Opinkivelle pilkku tuli klo 3, josta teräksisessä kisakunnossa olevat torsot suuntasivat Ylä-Ruthille. Ruthilla pelattiin klo 4.30 asti jo klassikoksi muodostunutta Haluatko Viestijälegendaksi? -tietovisaa. Fuksien kunniaa puolusti Eetu Kokkinen, joka voitti loistokkaasti koko visan. Muutama lööppi (ja yksi parku) löysi itsensä aamukuudelta jatkojen jatkojen jatkoilta Yläkaupungin Pariisista.

Tiistai 1. toukokuuta
Tiistain sää oli jopa märempi kuin edellinen yö. Koko päivän oli harmaata ja satoi vettä. Silti ainejärjestömme urholliset rippeet kerääntyivät Harjulle piknikille koittaen unohtaa ikävän sään.

Lööpin vappu oli vauhdikas loppurutistus vauhdikkaalle vuodelle. Biletiimi kiittää kaikkia, jotka osallistuivat Lööpin Suureen Vappuun! Kiitämme myös kaikkia niitä, jotka eivät vappua kanssamme juhlineetkaan. Nyt annamme teille kesän aikaa kerätä voimia syksyn koitoksiin,

Vappuradio JKL – isommin, pitemmin ja paremmin kuin koskaan aiemmin

HiFi-positiivinen on yksi Vappuradion perinteikkäimmistä ohjelmista. Juontajana Arttu Seppänen, vieraina tänä vuonna journalistiikan yliopistonopettaja Panu Uotila sekä professori Mikko Villi. Kuva: Irina Hasala.

Vappuradio JKL oli osa Jyväskylän vappuhulinoita jo neljännen kerran ja isompana kuin koskaan aiemmin. Lähetystunteja kertyi yhdeksälle päivälle yhteensä 106 ja tuotantoon osallistui yli 80 yliopiston opiskelijaa. Vappuradio on ensisijaisesti lööppiläisten juttu, mutta mukana oli tänä vuonna hyvä edustus myös muista ainejärjestöistä. Etenkin Parkun (viestintä) ja Pörssin (kauppatieteet) opiskelijat antoivat vahvan panoksensa suunnittelutyöhön ja ohjelmasisältöihin. Omat ohjelmansa tekivät myös Imagon (yhteisöviestintä) ja Linkin (tietotekniikka) opiskelijat, sekä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY ja Jyväskylä Entrepreneurship Society JES. Yksittäisten juontajien voimin Vappuradioon osallistuivat Puolue (valtio-oppi), Stimulus (psykologia), Asterix (ranska) ja Corpus (kirjallisuus).

Kuunnelluin ohjelma oli pörssiläisten Luontoilta, johon saatiin vieraaksi pornotähti Mr. Lothar. Juontajina Jiri Honkala ja Jussi Ala-Kortesmaa. Kuva: Hanna Kaijalainen.
Vappuradio JKL nousi uudelle tasolle myös kuulijamäärissä. Ennätykset paukkuivat niin yhtäaikaisten kuuntelijoiden määrässä kuin nettisivujen klikkauksissa. Kuunnelluin ohjelma oli Eskon & Märän Luontoilta, joka keräsi parhaimmillaan 115 yhtäaikaista striimiä. Ohjelman kiinnostavuutta lisäsi vieraana ollut pornonäyttelijä Mr. Lothar (Anssi Viskari), joka kertoi työstään aikuisviihdealalla varsin suorasukaisesti.
Kuulijaluvuissa hyvänä kakkosena oli K-pop-radio, jota juonsivat Iina Knuutinen ja Riina Rastas. Kuva: Reetta Kalliola.
Lähetykset keräsivät muutenkin tasaisesti useita kymmeniä samanaikaisia kuulijoita, eikä pelättyä loppupäivien notkahdusta aiempien vuosien tapaan tullut.
– Yhtäaikaisten kuuntelijoiden määrät ovat aika mainioita tällaiselle pop-up-radiolle. Meillä meni satanen rikki ja usein oltiin 50 paremmalla puolella! Vappuradion tekniikkavastaava Teijo Argillander kertoo.

Ohjelmasisältö oli kautta linjan monipuolista ja tekijöidensä näköistä. Muita julkkisvieraita olivat muun muassa Mikko Mykkäsen Mikko-radiossa kuultu Von Hertzen Brothers -bändin Mikko von Hertzen, sekä toimittaja Riku Rantala, joka sai ihan luvan kanssa kertoa paskoja juttuja Paskaradiossa, jossa paneuduttiin paskan syvimpään ytimeen. Palautteen perusteella Paskaradiota pidettiin koko Vappuradion parhaana ohjelmana, joka onnistui yhdistämään hienosti kaksi radio-ohjelman ääripäätä: asiasisällön ja viihteellisyyden. Ohjelman juonsivat lööppiläiset fuksit Eetu Kokkinen, Antti Kurra ja Tomi Pyy. Vappuradio JKL teki myös historiansa ensimmäisen suoran lähetyksen studiotilojen ulkopuolelta, kun Arttu Seppäsen Ylä-Ruthin dj-keikka Jytää ja iskelmää kuului radiosta neljän tunnin ajan.

Vappuradion mahdollistivat jälleen useat yhteistyökumppanit. Panzan somekuvan mannekiinina parkulainen Estella Ålander. Kuva: Jyri Salonen.
Vappuradio JKL on Lööpin organisoima projekti, joka ei kuulu journalistiikan opintoihin. Kieli- ja viestintätieteiden laitos antaa ainoastaan luvan tehdä lähetyksiä omistamallaan laitteistolla yliopiston tiloissa. Vappuradio tarvitseekin toteutuakseen yhteistyökumppaneita, jotta pakolliset kulut, kuten musiikin tekijänoikeusmaksut ja striimausluvat saadaan katettua. Tänä vuonna Vappuradiota sponsoroivat Kaalimato, Teeleidi, Panza Jyväskylä, Kulttuuriravintola Ylä-Ruth, Teerenpeli, Ilokivi, sekä S.Latvanen Consulting.

Päätoimittaja Jyri Salosen tehtäviin kuului myös koiran rapsutus. Panda vieraili lähetyksessä yhdessä omistajansa, Jornon päätoimittajan Pinja Päiväsen kanssa. Kuva: Reetta Kalliola.
Vappuradio JKL otti tänä vuonna jälleen yhden harppauksen kohti sitä, että se olisi jonain päivänä laajasti koko yliopiston Vapun ajan viihdyke ja puheenaihe. Nykyinen päätoimittaja Jyri Salonen siirtyy kahden vuoden jälkeen syrjään ja heittää pallon seuraajalleen tulevalla syyslukukaudella. Valinnan uudesta päätoimittajasta tekee Lööpin hallitus ja tehtävään voivat hakea Lööpin jäsenet. Vappuradio alkoi pienimuotoisena kokeiluna vuonna 2015 ja sen ensimmäinen päätoimittaja oli nykyään YleX:llä vaikuttava Viljami Vaarala. Hän vieraili tänä vuonna Vappuaaton lähetyksessä ja kiteytti suorastaan liikuttuneena Vappuradion nykytilan.
– On hienoa nähdä kun oma lapsi kasvaa!

Vappuradio JKL kaappasi hetkeksi Yle Jyväskylän lähetyksen Vappuaattona. Aamuvirkkuina paikalla Jyri ja grafiikkavastaava Irina Hasala. Yleläisistä mukana Jussi Lindroos. Kuva: Jyri Salonen.