Mitä hallitus tekee?

Lööpin hallituksella on moninaisia tehtäviä. Periaatteellisella tasolla tärkein niistä on huolehtia ainejärjestön jäsenistön hyvinvoinnista. Hallituksella on vuodesta riippuen noin 10 jäsentä.

Hallitus vaihtuu joka vuosi vuosikokouksessa, joka järjestetään yleensä tammikuussa. Samalla valitaan hallitukselle myös uusi puheenjohtaja. Halukkaat voivat asettautua ehdolle, ja jos hallitukseen on ylimääräisiä tulijoita, jäsenistä äänestetään. Virallisesti ministeripaikat jaetaan perinteisessa hallituksenvaihtokokouksessa, joka järjestetään pian vuosikokouksen jälkeen. Vaihtuvuus on tärkeää, joten älä pelkää asettua ehdolle.

Vuosikokouksessa hallituksen toiminta tuodaan jäsenistön eteen tarkasteltavaksi. Hallitus tuo nöyrästi esille vuosikertomuksensa sekä tilinpäätöksen, ja anelee jäsenistön hyväksynnän ja luottamuksen ensi kaudelle.

Lööpin hallitus kokoustaa noin kerran kuukaudessa. Kokoukset ovat avoimia myös jäsenistölle, mutta  äänestys- ja päätösvalta on loppuviimeksi aina hallituksen käsissä. Kokouksissa sovitaan ainejärjestön suurempia linjoja, kuten tehdään periaatelinjauksia isommista tai pienemmistä asioista, päätetään rahankäytöstä, setvitään ongelmia ja suunnitellaan tulevaa. Hallitus on aina avoin ja nälkäinen uusille ideoille.

Hallitustyöskentelystä on mahdollisuus saada kaksi opintopistettä.

 

Puheenjohtaja

Lööpin puheenjohtaja pitää hallituksen ja ainejärjestön lankoja käsissään. Puheenjohtaja pitää huolta siitä, että tietää itse mitä yliopistolla, journalistiikassa ja jäsenistössä tapahtuu, ja delegoi tehtäviä hallitukselle.

Toinen tärkeä tehtävä on hallituksen ja jäsenistön edustaminen erilaisissa tilaisuuksissa ja taisteluissa. Puheenjohtaja vastaa myös ainejärjestön virallisista kannanotoista.

Lööpin rahat

Lööpin rahatilannetta vahtaa haukan tavoin rahaministeri. Hänellä on hallussaan kirstun avain ja pääsy tiliotteelle. Rahaministeri ilmoittaa rahatilanteen kuukausittain, yleensä hallituksen kokouksien yhteydessä.

Lööppi hankkii rahoja sekä jäsenmaksuilla että omalla aktiivisella toiminnallaan. Hallitus metsästää jatkuvasti mahdollisuuksia saada kassaan lisää kilisevää. Rahoilla kustannetaan jäsenistölle bileitä, tapahtumia, urheilua, lisäkoulutusta ja matkoja. Ilman rahaa toiminta ei olisi mahdollista missään muodossa: muistetaanpa vuosi ei niin kovin kauan sitten, kun fuksiaisten järjestäminen oli kiikun-kaakun heikon rahatilanteen vuoksi.

Vuoden päätteeksi Lööppi tekee virallisen tilinpäätöksen.

Ammattiyhdistystoiminta

Journalistiikasta valmistuu tulevaisuuden toimittajia, joiden kuuluminen alan ammattiyhdistykseen eli Journalistiliittoon on sekä alalle että Lööpille tärkeää. Tämän vuoksi Lööppi pitää yhteyttä Journalistiliittoon ja lisää jäsentensä ay-tietämystä, ainejärjestön hallituksessa on tätä varten jopa ay-ministeri.

Tietämystä lisätään järjestämällä esimerkiksi illanviettoja, joissa voi kysellä liiton lakimiehiltä työehdoista ja alan lakikiemuroista. Jäsenten toiveiden mukaan järjestetään tilaisuuksia, joissa annetaan käytännönläheisiä vinkkejä omien juttujen myymiseen freelance-pohjalta tai vaikkapa töiden hakemiseen. Lisäksi jäsenistöä kannustetaan osallistumaan liiton järjestämiin koulutuksiin ja seminaareihin.

Lööpiltä on edustajia erilaisissa liiton toimielimissä ja myös paikallisyhdistyksessä. Vanhemmilta, jo työelämässä kokemuksia keränneiltä opiskelijoita voi kysellä käytännön neuvoja alan töihin liittyen esimerkiksi ainejärjestön foorumin välityksellä.

Lööppi rohkaisee jäseniään liittymään Journalistiliittoon heti kun se on liiton sääntöjen mukaan mahdollista.

Jäsenistön hyvinvointi & opiskelu

Vastaava ministeri: Sopo, eli sosiaalipoliittinen ministeri sekä kopo, eli koulutuspoliittinen ministeri.

Hoitaako hallitus tehtäviään huonosti? Onko ongelmia tasa-arvon tai reiluuden kanssa, hallituksessa tai muualla? Onko rahaongelmia? Onko ylipäätään ongelmia? Näistä kevyistä asioista huolehtii sopoministeri. Mikä tahansa ongelma askarruttaakaan mieltä, sopoministerin tehtävä on ottaa selvää mistä saat apua ongelmaasi.

Kopo on sopon läheinen sisar. Koulutuspoliittinen ministeri huolehtii siitä, että opiskelu sujuu kuin vettä vain. Jos journalistiikan arvosanat eivät tule ajallaan, jokin opintopaketti mättää kokonaisuutena tai jotkin kurssit on laitettu päällekkäin, lähtee kopoministeri mielellään hoitamaan asiaa yksittäisen jäsenen puolesta. Kopo siis toimii linkkinä opettavien ja opetettavien välillä.

Vapaa-aika, tapahtumat ja matkat

Vastaavat ministerit: bileministerit, kulttuuriministeri, urheiluministeri, kv-ministeri, eksku-ministeri

Jäsenille järjestettävät tapahtumat ovat monelle Lööpin hallituksen tärkein ja näkyvin anti. Lööppi järjestää huiman paljon tapahtumia vuodessa, aivan laidasta laitaan. Vuoteen on vakiintunut tietty määrä toistuvia tapahtumia, joista voit lukea täältä.

Pestit jakautuvat niin, että bileministerit huolehtivat sananmukaisesti bileistä, mutta myös muista vähänkään liittyvistä tapahtumista. Lööppi tekee paljon yhteistyötä muiden ainejärjestöjen kanssa. Meillä on myös yhteistyösopimus yleensä yhden yökerhon kanssa, jossa tapahtumia järjestetään.

Kulttuuriministeri järjestää esimerkiksi teatterivierailuja, leffailtoja ja muita kulttuuritapahtumia. Urheiluministeri puolestaan hoitaa nimensä mukaan jäsenistölle muutakin kuin väljähtänyttä jalluboolia, eli urheilun vimmaa ja kunniaa. Lööppi on muun muassa puolustanut kunniaansa vuosittain sähly- ja futisturnauksissa.

Kv-ministerin tehtävä on olla linkki vaihto-opiskelijoiden ja ainejärjestön välissä sekä kutsua heitä tapahtumiin ja muihin rientoihin mukaan.

Lähestulkoon kaikki Lööpin tapahtumat ovat sellaisia, joihin myös kansainväliset opiskelijat voivat osallistua.

Lööppi myös matkailee ekskursioministerin johdolla. Kerran vuodessa on tavattu järjestää journalistiristeily sekä ulkomaanmatka eli ekskursio. Ekskursion kohde päätetään jäsenistön äänestyksellä, joskin hallitus on tehnyt periaatepäätöksen suosia kohtuuhintaisia kohteita. Myös matkan päästöt otetaan huomioon kohteen valinnassa. Paikan päällä käydään mahdollisuuksien mukaan tutustumassa paikallisiin mediataloihin.

Lööppi suosittelee osallistumaan aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin, sillä erilaiset menot ja meiningit ovat hyvää vastapainoa pänttäämiselle ja mahtava tilaisuus löytää uusia kavereita ja tavata vanhoja kavereita. Hallitus pyrkii järjestämään mahdollisimman monipuolisesti erilaisia tapahtumia, jotta jokainen löytäisi itselleen mieluisaa tekemistä ainejärjestöporukalla. Myös alkoholittomia tapahtumia järjestetään huomattavasti aiempaa enemmän.
Tapahtumista tiedotetaan Facebook-sivuilla, sähköpostilistoilla ja Instagramissa.

Ympäristö

Vastaava ministeri: ympäristöministeri.

Lööppi huolehtii myös ympäristöstä ja kestävästä toiminnasta. Ympäristöministerin tehtävä on huolehtia, että hallitus muistaa ottaa huomioon ympäristön kaikissa päätöksissään. Lisäksi ympäristöministeri järjestää ympäristö- ja kierrätysteemaisia tapahtumia.

Käytännössä tämä on tarkoittanut kestoastioiden suosimista kertakäyttöastioiden sijasta, kasvissalaattia yli lihaisan version ja tapahtumien yhteydessä kirppiskaman käyttämistä sen sijaan, että ostaisimme kaiken uutena. Yleensä ympäristöystävälliset päätökset kulkevat käsi kädessä myös rahankulutuksen minimoimisen kanssa, joten jos jäsenistöllä on mahtavia ideoita, joilla Lööpin toimintaa voidaan ympäristöystävällistää entisestään, antaa tulla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *